5η ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ «Προστατεύοντας την Υγεία των Παιδιών σε ένα Μεταβαλλόμενο Περιβάλλον»

09.03.2010


Τα παιδιά εξακολουθούν να εκτίθενται καθημερινά σε τοξικές ουσίες και άλλους περιβαλλοντικούς κινδύνους που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία τους. Η οικονομική κρίση και κοινωνικοοικονομική ανισότητα ανάμεσα στις χώρες, οι κλιματικές αλλαγές και οι νεοφανείς κίνδυνοι π.χ. των ενδοκρινικών διαταρακτών και της νανοτεχνολογίας, δημιουργούν νέες προκλήσεις για αποτελεσματική πρόληψη των ασθενεiών περιβαλλοντικής αιτιολογίας. Σε παγκόσμιο επίπεδο ο Οργανισμός Υγείας WHO εκτιμά ότι το 25% των ασθενειών σχετίζονται άμεσα με περιβαλλοντικές συνθήκες και ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΡΟΛΗΦΘΟΥΝ.

 

Γι' αυτό στις 10  - 12 Μαρτίου οργανώθηκε στην Πάρμα της Ιταλίας από το Ευρωπαϊκό Γραφείο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας η 5η Υπουργική Διάσκεψη για το Περιβάλλον και την Υγεία: ''Προστατεύοντας την Υγεία των Παιδιών σε ένα Μεταβαλλόμενο Περιβάλλον''. Οι βασικές προτεραιότητες που συζητήθηκαν είναι οι ακόλουθες:

α) τα Σχέδια Δράσης Περιβάλλον και Υγεία του Παδιού: η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας τους και επανεβεβαίωση της θέλησης για στήριξη της εφαρμογής τους.

β) η αντιμετώπιση των επιπτώσεων των κοινωνικο-οικονομικών και άλλων ανισοτήτων και τησ αλλαγής κλίματος στην Υγεία.

Η Σύνοδος ολοκληρώθηκε με την υπογραφή σχετικής διακήρυξης/δέσμευσης από τους Υπουργούς Υγείας και Περιβάλλοντος και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Διακήρυξη επανεβεβαίωσε τη δέσμευση για ενδυνάμωση των δράσεων για αποτελεσματική προστασία της Υγείας των Παιδιών και μείωση των ασθενειών περιβαλλοντικής αιτιολογίας σε ένα μεταβαλλόμενο και λόγω των κλιματικών αλλαγών περιβάλλον.

 

Η χώρα μας εκπροσωπήθηκε από τον Υπουργό Υγείας Δρα Χρίστο Πατσαλίδη, ο οποίος ήταν επίσημος προσκεκλημένος στο panel "Εφαρμόζοντας το Σχέδιο Δράσης για το Περιβάλλον και την Υγεία των Παιδιών".  Τον Υπουργόι συνόδευε ως μέλος της επίσημης αντιπροσωπείας η Πρόεδρος της εθνικής Επιτροπής Περιβάλλοντος και Υγείας του Παιδιού, Δρ Στέλλα Κάννα-Μιχαηλίδου και ο Πρώτος Ιατρικός Λειτουργός, Δρ Ανδρέα Πολυνείκη.

 

Η Κύπρος είχε την ευκαιρία να προβάλει την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης (2004-2009) που συντονίζει η Εθνική Επιτροπή και να ανταλλάξει πολύτιμες εμπειρίες που θα συμβάλουν στο σχεδιασμό του νέου Εθνικού Σχεδίου 2011-2014 καθώς και του σχεδίου Δράσης της Κύπρου για αντιμετώπιση των Επιπτώσεων των Κλιματικών Αλλαγών στην Υγεία.

 

Ενημερωτικό Φυλλάδιο

Νέα

Νέο ντοκιμαντέρ παραγωγής BBC σχετικά με τoυς κινδύνους που κρύβει η ακτινοβολία Wi-Fi στα σχολεία

23.04.2019
Νέο ντοκιμαντέρ παραγωγής BBC σχετικά με τoυς κινδύνους που κρύβει η ...

Εκστρατεία Ελέγχου Παιδικών Παιχνιδιών (Πάσχα 2019)

11.04.2019
Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή ενόψει των εορτών του Πάσχα και έχοντας ως ...