Εβδομάδα για Καρκίνο και Περιβάλλον

04.04.2011


Εβδομάδα για Καρκίνο και Περιβάλλον
 
Τον Νοέμβριο η HEAL (Health and EnvironmentAlliance), φιλοξένησε μια σειρά εκδηλώσεων για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την πρόκληση του καρκίνου και την ακούσια καθημερινή έκθεση του σε τοξικές χημικές ουσίες που βρίσκονται στο περιβάλλον. Η εβδομάδα Καρκίνου και Περιβάλλοντος περιλάμβανε  συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μια δημόσια προβολή ταινίας, ένα NGO εργαστήρι σχετικά με τα φυτοφάρμακα και την έναρξη μιας γαλλικής εκστρατείας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο και το περιβάλλον.
 
29Νοεμβρίου:
Σε μια συζήτηση που διοργάνωσε η HEAL, η SandraSteingraber, μια επιστήμονας που επέζησε από τον καρκίνο και συγγραφέας του “LivingDownstream”, μίλησε για τους τρόπους με τους οποίους η περιβαλλοντική πολιτική μπορεί να αντιμετωπίσει τις σχέσεις μεταξύ της έκθεσης σε περιβαλλοντικούς ρύπους και καρκίνο.
Η SandraSteingraber λέει ότι αν και οι επιστήμονες γνωρίζουν καλά το ρόλο των περιβαλλοντικών παραγόντων που παίζουν για τον καρκίνο, ο κόσμος και οι πολιτικοί δεν το έχουν συνειδητοποιήσει επαρκώς. «το χάσμα ανάμεσα σε αυτό που εμείς στην επιστημονική κοινότητα γνωρίζουμε και στο τι έχει λεχθεί στους ασθενείς, είναι τεράστιο». Η SandraSteingraber προσβλέπει στο να γεφυρώσει το πιο πάνω χάσμα.  Στο τέλος της παρουσίασής της κάλεσε όλους τους συμμετέχοντες να εντάξουν τις δυνάμεις τους για την Παγκόσμια Υγεία και να ενταχθούν στο περιβαλλοντικό κίνημα που θα προσπαθήσει να μηδενίσει τους καρκινογόνους παράγοντες του περιβάλλοντος. OGenonJensen, εκτελεστικός Διευθυντής της HEAL, πρόσθεσε ότι το κίνημα αυτό έχει ως στόχο τη σταδιακή κατάργηση όχι μόνο των χημικών ουσιών που αποτελούν και «καρκινογόνους παράγοντες», αλλά και των χημικών ενδοκρινικών διαταρακτών που λειτουργούν ως παράγοντες που συμβάλλουν στην ενεργοποίηση του καρκίνου, καθώς επίσης και αποδιοργάνωση του ορμονικού συστήματος του ανθρώπου..
Η HEAL ένωσε τις δυνάμεις της με τον Ευρωπαϊκό Συνασπισμό Καρκινοπαθών και Φόρουμ κατά του καρκίνου στην Ευρώπη για την οργάνωση αυτής της εκδήλωσης. Ο στόχος είναι να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση και η ανάδειξη των δυνατοτήτων πρόληψης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συνεργασία αυτή βοήθησε να διαδοθεί το μήνυμα και να ευαισθητοποιηθούν πάνω από τριακόσιες εθνικές ομάδες για τον καρκίνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι μαρτυρίες ασθενών από διάφορες ομάδες κατέγραψαν τις ανησυχίες αλλά και τις προτεραιότητες που περιμένουν να δουν από τα κράτη μέλη σε σχέση με την πρόληψη έκθεσης των ανθρώπων στους περιβαλλοντικούς κινδύνους. Οι μαρτυρίες δείχνουν ότι οι ασθενείς με καρκίνο ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις χημικές ουσίες στο περιβάλλον μας και επιθυμούν το περιβάλλον μας να γίνει καθαρότερο, για να τους βοηθήσει να αποφευχθούν τα χειρότερα. Οι ανησυχίες αυτές αντανακλούν σε έρευνες που έγιναν στον κόσμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρομέτρου δείχνει ότι, τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα προβληματίζει σε μεγάλο βαθμό το 72% των καταναλωτών της ΕΕ, υψηλότερο ποσοστό από το 2005.
 
30 Νοεμβρίου:
Ημερίδα: Περιορισμός της χρήσης φυτοφαρμάκων σε ολόκληρη την Ευρώπη για καλύτερη υγεία
Ομάδες για την Υγεία και το Περιβάλλον από ολόκληρη την ΕΕ μαζεύτηκαν στις Βρυξέλες για να συζητήσουν στρατηγικές για μείωση των φυτοφαρμάκων. Η ημερίδα που φιλοξενήθηκε από τη HEAL και PesticideActionNetwork (PAN) έκαναν την πρώτη συνεδρίαση της HEAL «Αναρρωτική των φυτοφαρμάκων», δίκτυο το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως πλατφόρμα για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τη σύσταση περιοχών χωρίς φυτοφάρμακα και να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα. Π.χ οι χώρες να καταρτίζουν ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη μείωση των φυτοφαρμάκων. Η συνάντηση επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στις χώρες , όπως Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Βέλγιο, Ουγγαρία και Ολλανδία.  
 
 
Πηγή: HEAL (Health and Environment Alliance)

Ενημερωτικό Φυλλάδιο

Νέα

Νέο ντοκιμαντέρ παραγωγής BBC σχετικά με τoυς κινδύνους που κρύβει η ακτινοβολία Wi-Fi στα σχολεία

23.04.2019
Νέο ντοκιμαντέρ παραγωγής BBC σχετικά με τoυς κινδύνους που κρύβει η ...

Εκστρατεία Ελέγχου Παιδικών Παιχνιδιών (Πάσχα 2019)

11.04.2019
Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή ενόψει των εορτών του Πάσχα και έχοντας ως ...