- Οικοσελίδα
- Η αποστολή μας
- Βίντεο
- Σύνθεση Επιτροπής
- Εγκαθιδρυση της ΕΕΠΥΠ
- Εθνικά Σχέδια Δράσης
- Οδηγοί και Άρθρα
- Ετήσιες Εκθέσεις - Δραστηριότητες
- Συνέδρια και Παρουσιάσεις
- Νέα
- Ενημερωτικό Υλικό
- Συνδέσμοι (Links)
- Μαγνητοσκόπηση Επιστημονικής Ημερίδας 11.11.2017 των Διαλέξεων και Υπογραφής Κοινής Διακήρυξης με θέμα την προφύλαξη του πληθυσ
- Επανέκδοση Βιβλίου της ΕΕΠΥΠ
- ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ 01.11.2018
- Επικαιρότητα στον Τύπο
- RAPEX - ενημέρωση για επικίνδυνα προϊόντα
- Videos Ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας
- Διακήρυξη Λευκωσίας για τα Ηλεκτρομαγνητικά Πεδία Ραδιοκυμμάτων - Νοέμβριος 2017
- 16 Πρακτικοί Κανόνες - Διακήρυξη της Λευκωσίας για Ηλεκτρομαγνητικά Πεδία Ραδιοκυμμάτων, Νοέμβριος 2017
- Βρείτε μας στο facebook
- Οικοσελίδα :
- ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Προστατεύετε τα παιδιά – ΜΠΟΡΕΙΤΕ:Αποφεύγοντας παιχνίδια με επικίνδυνες χημικές ουσίες.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗ!!
Μάθετε πώς να κάνετε τις καλύτερες επιλογές
ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Προστατεύετε τα παιδιά –αποφύγετε επικίνδυνες χημικές ουσίες
Ποιό είναι το πρόβλημα?
Τα παιγνίδια είναι απαραίτητα για την υγιή διανοητική / ψυχοκινητική / κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού. Όμως πρέπει να είναι ασφαλή τόσο μηχανικά (φυσική αντοχή κλπ) όσο και από την άποψη των χημικών ουσιών που μπορεί να περιέχουν.
Πολλά παιχνίδια περιέχουν χημικές ουσίες που θεωρούνται επικίνδυνες για την υγεία των παιδιών. Τέτοιες είναι ορισμένοι πλαστικοποιητές (ιδίως σε μαλακά πλαστικά) πχ οι φθαλικοί εστέρες και η δισφαινόλη–Α (ΒΡΑ) που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα και προκαλούν ορμονικές διαταραχές, η φορμαλδεΰδη που υπάρχει σε γόμες και κάποια ήδη συνθετικής ξυλείας και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο καθώς και ενώσεις που κάμνουν τα προϊόντα λιγότερο εύφλεκτα γνωστές σαν επιβραδυντές φλόγας, nontoxic».που ενδέχεται να είναι τοξικές. Έχει διαπιστωθεί ότι σχεδόν όλες αυτές οι επικίνδυνες ουσίες μπορούν να αντικατασταθούν από ασφαλέστερες εναλλακτικές ουσίες γι’ αυτό αναζητείστε προϊόντα με οικολογική σήμανση ή την σήμανση «
Η ασφάλεια (φυσική αντοχή και χημική σύσταση) των παιγνιδιών κατοχυρώνεται νομικά ιδίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) όπου ισχύουν ήδη αυστηρά κριτήρια για ένα μεγάλο αριθμό επικίνδυνων ουσιών στα παιχνίδια και ασκείται αυστηρός έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές. Εντούτοις έχει παρατηρηθεί ότι τα παιχνίδια ιδίως τα προερχόμενα από τρίτες χώρες, είναι το προϊόν που αποσύρεται πιο συχνά από την αγορά της Ε.Ε. λόγω παραβίασης των σχετικών κανόνων ασφάλειας.
Στις ιστοσελίδες τουΤμήματος Επιθεώρησης Εργασίας καιΥπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού - Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών, δημοσιεύονται κάθε εβδομάδα τα επικίνδυνα παιχνίδια που εντοπίζονται στην αγορά και είναι πολύ χρήσιμο να ενημερώνεστε.
Συμβουλευτείτε επίσης τον οδηγό μας «Καινούργια Αρχή»
Γιατί τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα?
Το έμβρυο και το παιδί είναι πιο ευάλωτα από τον ενήλικα στις επιδράσεις των χημικών ουσιών για τους πιο κάτω κυρίως λόγους :


Όσο πιο μικρό είναι το παιδί τόσο περισσότερα είναι αυτά τα «παράθυρα» και τόσο πιο ανοχύρωτο μπορεί να είναι. Η επίδραση χημικών ουσιών ιδίως αυτών που μπορούν να αποδιοργανώσουν το ενδοκρινικό σύστημα του παιδιού (όπως πχ οι φθαλικοί εστέρες, τα PCBs, η δισφαινόλη-Α, οι διοξίνες, κ.ά ) ανατρέπει την φυσιολογική πορεία της ανάπτυξης.

Ακολουθήστε τις πιο κάτω ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, για να προστατεύσετε τα παιδιά σας από επικίνδυνα παιχνίδια:









· ΚΟΥΚΛΕΣ
Οι κούκλες μπορεί να περιέχουν ένα εύρος επικίνδυνων χημικών ουσιών, αφού κατασκευάζονται από πλαστικό, έχουν πέλος, χνούδι ή αφρώδες υλικό, φοράνε ρούχα και κοσμήματα ή έχουν ηλεκτρονικά εξαρτήματα.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:
1. Αποφεύγετε να αγοράζετε πολύ μικρές κούκλες που είναι διακοσμητικά είδη και κατά συνέπεια δεν εντάσσονται στο πλαίσιο που ρυθμίζει τα νομικώς αποδεκτά όρια των χημικών ουσιών στα παιχνίδια.
2. Προτιμάτε κούκλες από ύφασμα ή από οργανικά υλικά που φέρουν οικολογικά σήματα.
3. Αν το παιχνίδι πλένεται συνιστάται το πλύσιμο πριν τη χρήση, ιδιαίτερα για τις κούκλες με αφρώδες εσωτερικό.
· ΛΟΥΤΡΙΝΑ – ΧΝΟΥΔΩΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει τα αρκουδάκια και τα χνουδωτά παιχνίδια με πέλος ή αφρώδες εσωτερικό. Τα παιχνίδια με μακρύ ή συνθετικό τρίχωμα μπορεί να περιέχουν αλλεργιογόνες ουσίες, επικίνδυνες ενώσεις, καθώς επίσης και ίνες που μπορεί να τις καταπιεί εύκολα το παιδί.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:
1. Αναζητάτε προϊόντα από οργανικά υλικά και που φέρουν οικολογικά σήματα.
2. Πριν από τη χρήση καλό είναι να πλένεται ή τουλάχιστον να τοποθετείται το παιχνίδι έξω στον αέρα ώστε να απομακρυνθούν τυχόν πτητικές ουσίες.
· ΞΥΛΙΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Εντελώς ασφαλή θεωρούνται τα μη χρωματισμένα συμπαγή ξύλινα παιχνίδια κατά προτίμηση χωρίς συγκολλημένα μέρη, γιατί η παρουσία γόμας αυξάνει τις πιθανότητες να περιέχουν φορμαλδεϋδη (καρκινογόνος χημική ουσία). Οι γονείς θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί με τα βερνίκια και τα χρώματα/μπογιές γιατί υπάρχει η πιθανότητα να περιέχουν μόλυβδο ή άλλα βαρέα μέταλλα. Γι αυτό προτιμήστε παιχνίδια αξιόπιστης προέλευσης.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:
1. Αγοράζετε συμπαγή ξύλινα παιχνίδια από φυσικό ξύλο με όσο το δυνατόν λιγότερα συγκολλημένα τμήματα
2. Αγοράζετε παιχνίδια χωρίς βερνίκι/μπογιά και προτιμήστε εκείνα που έχουν μη τοξικά και φυσικά τελειώματα ή έχουν σήμανση οικολογικής βαφής
3. Διαλέγετε παιχνίδια από ξύλο που προέρχεται από την αειφορική διαχείριση δασικών πόρων και που φέρουν τις ετικέτες FSC και PEFC
· ΠΛΑΣΤΙΚΑ
Τα μαλακά πλαστικά παιχνίδια, τα μπαλόνια, τα πλαστικά παιχνίδια για το μπάνιο και άλλα πλαστικά παιχνίδια κλπ, ενδέχεται να περιέχουν φθαλικές ενώσεις (Phthalates) ή/και δισφαινόλη –Α (BPA) που διαταράσσουν την ορμονική ισορροπία του οργανισμού. Τα σκληρά πλαστικά παιχνίδια είναι πιο ασφαλή, γιατί έχουν μικρότερες πιθανότητες να περιέχουν φθαλικές ενώσεις. Ωστόσο, ιδίως αν είναι μη αξιόπιστης προέλευσης ενδέχεται να περιέχουν βαριά μέταλλα και άλλες επικίνδυνες ουσίες.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:
1. Προτιμάτε παιχνίδια από φυσικό καουτσούκ
2. Αναζητάτε τις ενδείξεις PVC-free (χωρίς PVC), ή phthalate-free (απαλλαγμένο από φθαλικές ενώσεις).
· ΥΛΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ / ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ
Προϊόντα όπως κηρομπογιές, στυλό, μπογιές, πλαστελίνη, μπογιές για τα δάκτυλα και το πρόσωπο, και σετ καλλυντικών ενδέχεται να περιέχουν ουσίες όπως paraben, υδράργυρο, κάδμιο, μόλυβδο, φορμαλδεϋδη και φθαλικές ενώσεις. Το 2009, το Ομοσπονδιακό Τμήμα Υγείας του Καναδά εντόπισε μη αποδεκτά υψηλά επίπεδα βαρέων μετάλλων, όπως μόλυβδο, αρσενικό, υδράργυρο, κάδμιο ή αντιμόνιο σε παιδικές μπογιές για το πρόσωπο.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:
1. Μην αγοράζετε αρωματισμένα παιχνίδια, επειδή μπορεί να προκαλέσουν χρόνιες αλλεργίες ή και άλλες βλάβες
2. Διαλέγετε προϊόντα με φυσικές χρωστικές ουσίες πχ από φυτά χωρίς συντηρητικά
3. Φτιάχνετε μόνοι σας τις δικές σας μπογιές για το πρόσωπο ή τη δική σας πλαστελίνη
4. Να βεβαιώνεστε ότι οι μπογιές και οι πλαστελίνες φέρουν τουλάχιστον τη σήμανση «NON-TOXIC» και είναι αξιόπιστης προέλευσης.
· ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει προϊόντα που λειτουργούν με μπαταρία και ηλεκτρονικά προϊόντα, όπως παιχνίδια-κονσόλες, ηλεκτρονικά παιχνίδια, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τρενάκια και ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Τα συγκεκριμένα παιχνίδια ενδέχεται να περιέχουν επικίνδυνες ουσίες, ενώ ο ορατός είναι και ο κίνδυνος δηλητηρίασης από ελαττωματικές μπαταρίες που περιέχουν μόλυβδο, υδράργυρο και άλλες επικίνδυνες χημικές ουσίες.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:
- Για τα μικρά παιδιά αποφεύγετε παιχνίδια που λειτουργούν με μπαταρίες και ηλεκτρονικά παιχνίδια.
- Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο θέμα της αξιόπιστης προέλευσης παιχνιδιών και μπαταριών
- Να γίνεται άμεση αλλαγή διαβρωμένων μπαταριών και ακολούθως η ανακύκλωσή τους
- Να βεβαιώνεστε ότι οι μπαταρίες – κουμπιά δεν μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα από το παιδί σας με κίνδυνο κατάποσης
ΠΗΓΗ: Βασισμένο στον ομώνυμο οδηγό της WECF (WomeninEuropeforaCommonFuture) που εκδόθηκε σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΘΑΡΗ ΕΛΛΑΔΑ που εκτυπώθηκε και από την Εθνική Επιτροπή Κύπρου «Περιβάλλον και Υγεία του παιδιού»
Αρχεία
Ενημερωτικό Φυλλάδιο
Νέα
Νέο ντοκιμαντέρ παραγωγής BBC σχετικά με τoυς κινδύνους που κρύβει η ακτινοβολία Wi-Fi στα σχολεία
23.04.2019
Νέο ντοκιμαντέρ παραγωγής BBC σχετικά με τoυς κινδύνους που κρύβει η ...
Εκστρατεία Ελέγχου Παιδικών Παιχνιδιών (Πάσχα 2019)
11.04.2019
Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή ενόψει των εορτών του Πάσχα και έχοντας ως ...